Az oldalt a MediFat Szépségklinika üzemelteti

Lipolízis és elektrolipolízis: a zsírbontás alapjairól

Tagadhatatlan, hogy az orvosi elektrolipolízis a műtét nélküli alakformálás egyik leghatékonyabb módozata.

Mi áll az orvosi elektrolipolízis kezelés hatékonyságának hátterében? Ismerkedjünk meg az alapfogalmakkal!

Lipolízis:  Köznyelven zsírbontás. A lipolízis kifejezés a görög lipos = zsír és lysis = felbomlás, megsemmisítés szavakból született, és nagyon leegyszerűsítve a zsírok alkotóelemeikre bomlását jelenti.

Elektrolipolízis: Köznyelven elektromos zsírbontás. Az elektrolipolízis kifejezés  arra a folyamatra utal, amikor a lipolízis folyamat az elektromos áram hatására megy végbe az elektromos árammal történő kezelés során. Az elektrolipolízis helyi kezelés, célzott alakkorrekció végzésére alkalmas.

Kozmetikai elektrolipolízis: Köznyelven tappancsos zsírbontás.  Az ingerlést végző lapelektródák (köznyelven tappancsok)  a bőr felszínén találhatóak. Hatásfoka sokkal alacsonyabb, mint az orvosi elektrolipolízisé. Nem orvosi végzettségű szakemberek (pl. kozmetikus) végzik.

Orvosi elektrolipolízis: Köznyelven tűs elektrolipolízis. Az orvosi elektrolipolízist csak orvos végezheti, mivel a kezelés során tűelektródákat kell a zsírszövetbe vezetni speciális módon. Optimális esetben a kezelést végző orvos  speciális képzést kapott az elektrolipolízis elméleti és gyakorlati részleteiről.

MediFat elektrolipolízis: Más néven MediFat Módszer. Egy speciális  orvosi elektrolipolízis fajta. Magyar fejlesztésű komplex módszer, kifejlesztői Dr. Gajdács Ágnes és Dr. Bólya László. A MediFat Módszer részei: MediFat Elektrolipolízis Kúra, Orvosi Táplálkozási Rendszer, és Online Klubtagsági Rendszer.

Miért olyan népszerű téma manapság a lipolízis, akár fogyás, akár alakformálás, akár zsírbontás értelemben használjuk?

Természetesen azért, mert az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb méreteket öltő elhájasodás, elhízás sok ember életét megkeseríti, legyen szó akár általános zsírtöbbletről, akár a nehezen eltüntethető helyi zsírpárnákról.

A hétköznapi nyelvben két kifejezés használatos a lipolízissel kapcsolatban: a zsírégetés  (az angol fatburning kifejezés fordításaként)  a body building térhódításával egyidejűleg került be a köztudatba, emiatt elsősorban a különféle mozgásokkal elérhető zsírfogyásra utal( pl. zsírégető pulzustartomány, zsírégető edzés).

A fogyókúrás táplálékkiegészítő iparág is a zsírégetés szóra tart igényt, illetve a kozmetikai jellegű fogyókúrás készítményekkel (pl.krémek, gélek) és kezelésekkel (pl. zsírégető masszázs, tekercselés)  kapcsolatban is többnyire a zsírégető kifejezést használják.

A hétköznapi nyelvben a lipolízissel kapcsolatos másik kifejezés a zsírbontás. A zsírbontás szó általában a különféle alakformáló testkezelésekre utal, a kozmetikai jellegű  testkezelésektől  (pl. kavitációs ultrahangos zsírbontás) az orvosi, műtét nélküli alakformáló, alakkorrekciós kezelésekig (pl. MediFat Zsírbontó kezelés).

Érdekesség: a zsírbontás magyar kifejezést az 1990-es évek elején Dr. Gajdács Ágnes alkotta meg azért, mert a páciensek a kicsit tényleg nyelvtörő elektrolipolízis szót nem tudták kimondani, emiatt mindenféle furcsa szóváltozattal próbálkoztak. Mivel a zsírégetés kifejezés a mozgással történő fogyásra akkor már elterjedt, a zsíroldás mint lehetséges verzió pedig a vegyiparban már használatos volt, Gajdács doktornő  a lipolízis során végbemenő biokémiai-élettani folyamatra  gondolva kezdte használni az elektrolipolízis szinonímájaként a zsírbontó módszer kifejezést. A zsírbontás kifejezés évekkel később, főleg a rádiófrekvenciás és ultrahangos alakformáló kezelések térhódításával széles körben elterjedt lett Magyarországon.

  • Dr. Gajdács Ágnes

    Rendszeresen szerepel és publikál jelentős magyar televízió és rádiócsatorna műsoraiban, magazinokban.

  • Dr. Bolya László

    Elsősorban a fogyás kapcsán a sportnak az energiaháztartásban betöltött meghatározó szerepét tanulmányozza.

Szeretne orvosszakértőkkel konzultálni az elektrolipolízis módszeréről?