Az oldalt a MediFat Szépségklinika üzemelteti

Az elektrolipolízisről

Tagadhatatlan, hogy az orvosi elektrolipolízis a műtét nélküli alakformálás egyik leghatékonyabb módozata. És miért jelent áttörést az orvosi elektrolipolízis kezelés az alakformálásban? 

Mielőtt azonban megismerkednénk az orvosi elektrolipolízis kezelés részleteivel, valamint az alakunkra és testsúlyunkra gyakorolt áldásos hatásaival, ismerjük meg a szervezetünkben zajló, az elraktározott zsír energianyerésre való felszabadítását megcélzó anyagcsere  folyamattal, a lipolízissel.

 

lipolízis kifejezés a görög lipos = zsír és lysis = felbomlás, megsemmisítés szavakból született, és nagyon leegyszerűsítve a zsírok alkotóelemeikre bomlását (hidrolízisét), vagy kémiai felbomlását jelenti.

Az elektrolipolízis kifejezés  pedig arra a folyamatra utal, amikor fenti lipolízis folyamat az elektromos áram hatására megy végbe az elektromos árammal történő kezelés során.


Miért olyan népszerű téma manapság a lipolízis, akár fogyás, akár alakformálás, akár zsírbontás értelemben használjuk?

Természetesen azért, mert az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb méreteket öltő elhájasodás, elhízás sok ember életét megkeseríti, legyen szó akár általános zsírtöbbletről, akár a nehezen eltüntethető helyi zsírpárnákról.

Mikor használjuk általában a lipolízis kifejezést?

A hétköznapi nyelvben két kifejezés használatos a lipolízissel kapcsolatban: a zsírégetés  (az angol fatburning kifejezés fordításaként)  a body building térhódításával egyidejűleg került be a köztudatba, emiatt elsősorban a különféle mozgásokkal elérhető zsírfogyásra utal (pl. zsírégető pulzustartomány, zsírégető edzés). A fogyókúrás táplálékkiegészítő iparág is a zsírégetés szóra tart igényt, illetve a kozmetikai jellegű fogyókúrás készítményekkel (pl.krémek, gélek) és kezelésekkel (pl. zsírégető masszázs, tekercselés)  kapcsolatban is többnyire a zsírégető kifejezést használják.

A hétköznapi nyelvben a lipolízissel kapcsolatos másik kifejezés a zsírbontás. A zsírbontás szó általában a különféle alakformáló testkezelésekre utal, a kozmetikai jellegű  testkezelésektől  (pl. kavitációs ultrahangos zsírbontás) az orvosi, műtét nélküli alakformáló, alakkorrekciós kezelésekig (pl. MediFat Zsírbontó kezelés).

 

Érdekesség, hogy a zsírbontás magyar kifejezést az 1990-es évek elején  a MediFat alkotta meg azért, mert a páciensek a kicsit tényleg nyelvtörő elektrolipolízis szót nem tudták kimondani, emiatt mindenféle furcsa szóváltozattal próbálkoztak. Mivel a zsírégetés kifejezés a mozgással történő fogyásra akkor már elterjedt, a zsíroldás mint lehetséges verzió pedig a vegyiparban már használatos volt, Gajdács doktornő és Bolya doktor a lipolízis során végbemenő biokémiai-élettani folyamatra, tehát a triglicerid molekula lebontására  gondolva kezdte használni az elektrolipolízis szinonímájaként a zsírbontó módszer kifejezést. A zsírbontás kifejezés évekkel később, főleg a rádiófrekvenciás és ultrahangos alakformáló kezelések térhódításával széles körben elterjedt lett Magyarországon.

tovább

  • Dr. Gajdács Ágnes

    Rendszeresen szerepel és publikál jelentős magyar televízió és rádiócsatorna műsoraiban, magazinokban.

  • Dr. Bolya László

    Elsősorban a fogyás kapcsán a sportnak az energiaháztartásban betöltött meghatározó szerepét tanulmányozza.

Szeretne orvosszakértőkkel konzultálni az elektrolipolízis módszeréről?