Az oldalt a MediFat Szépségklinika üzemelteti

A cellulit

A narancsbőr előfordulási aránya az utóbbi években drámaian nőtt.

Serdülő és fiatal felnőtt korban még többnyire az enyhébb fokozatú narancsbőr dominál, a későbbi életkorban egyre súlyosabb formát ölt az elváltozás. Az életmódbeli változások miatt viszont feltűnő, hogy a nagyon erős cellulit előfordulása a legfiatalabb korcsoportban 26%, ami a különféle hormonális hatásokkal (pl. serdülőkori és terhességgel kapcsolatos változások, fogamzásgátló tabletta szedés) és a narancsbőr súlyosbodását elősegítő táplálkozási szokásokkal magyarázható.

A felmérések szerint a vizsgáltak között a normális 3-szorosát kitevő konyhasó fogyasztás (sózás és az élelmiszerek egy részében található sótartalom), a gyakori készétel fogyasztás és ezzel összefüggő túlzott zsírbevitel, a napi több adag kávé, tea, kóla mellett a kis mennyiségű víz ivása, a néha mértéktelen csokoládé és édesség evés egyaránt rontja a tüneteket. Jellemző a normális felét kitevő rostbevitel, amely többek között a kevés zöldség és gyümölcs fogyasztással is összefügg.

A narancsbőr kedvenc elfordulási helye a comb, a vizsgálatba bevont nők 96%-ában található különféle erősségű cellulit a combokon. A comb bármely része érintett lehet, a tünetek kezdete a comb külső részén a leggyakoribb, azután következik a comb belső része felül és a térd felett.

A cellulit a bőr alatti kötőszövet és a zsírsejtek működési zavara és kóros elfajulása, tehát speciális helyi zsírfelhalmozódás. A narancsbőr kialakulásakor a zsírsejtek mérete 10-50-szeresére is megnő a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozásnak köszönhetően. A megnövekedett zsírsejtek összenyomják a zsírszövet nyirokereit, így nyirokpangás alakul ki, melynek következtében a szervezet élettani folyamatai során keletkező salakanyagok (toxinok, anyagcsere termékek stb.) a zsírszövetben halmozódnak fel. A kötőszövetben a kollagén rugalmassága és ezért a bőr rugalmassága csökken, ez tovább rontja a nyirokkeringést. Az anyagcsere és a vérkeringés lassul, a folyamat tovább romlik.

A narancsbőr elleni küzdelmet mielőbb meg kell kezdeni, mert súlyos esetben az esztétikai problémán túl vénás keringési zavar és izületi panaszok is kialakulhatnak.
Az első számú teendő a minőségi táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás bevezetése. Hasznos a salakanyagok mennyiségének csökkentése rendszeres tisztító kúrával (pl. léböjt kúra) és külsőleg infraszaunával. A helyi kezelések közül jó hatásfokú a nyirokkeringés élénkítését szolgáló kézi és gépi nyirokmasszázs (a nem megfelelő masszázstechnika viszont súlyosbítja a cellulitot). Szenzációs felfedezés a zsírsejtek direkt elektromos ingerlése (a zsírbontó módszer), mely gátolja a zsírsejtekben a zsírraktározást, tehát a zsírsejtek méretének bizonyított csökkenéséhez vezet.

  • Dr. Gajdács Ágnes

    Rendszeresen szerepel és publikál jelentős magyar televízió és rádiócsatorna műsoraiban, magazinokban.

  • Dr. Bolya László

    Elsősorban a fogyás kapcsán a sportnak az energiaháztartásban betöltött meghatározó szerepét tanulmányozza.

Szeretne orvosszakértőkkel konzultálni az elektrolipolízis módszeréről?